All for Joomla The Word of Web Design

Umre’ye gideceklere tavsiyeler

Her müslümanın fani dünyada ölmeden önce yapmak istediği şeylerden biri de dünya gözüyle kutsal toprakları görebilmektir. İslam’ın 5 şartından biri olan Hac ibadeti bu durumun ne kadar önemli ve değerli bir konu olduğunu müminlere net bir şekilde göstermektedir. Haccın maddi ve manevi nedenlerden dolayı her Müslümana nasip olmasa da Umre ibadetiyle de kutsal topraklara giderek huzura erişilir. Peki Umre ibadetini yerine getirmeden önce bilinmesi gereken şeyler nelerdir? Umre’ye gidecek olanlar ne gibi tavsiye ve hatırlatmaları dikkate almalıdır?


Umre’ye gidecek olan Müslümanlar, kutsal topraklara ayak basmadan önce Mekke ve Medine hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmalıdır. Bölgenin çoğrafi koşulları hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Yolculuğa hazırlanırken, TAVAF ve SA’Y duaları öğrenilmelidir. Ziyaret yerlerinin anlam ve önemi çok iyi bilinmelidir. Tüm bu bilgiler, hızlı bir şekilde edinmek zor olduğu için mutlaka yanınızda Umre rehberi veya klavuzu bulundurun.

Evrak konusu oldukça önemlidir. Hac ya da Umre yolcuları, evraklarını mutlaka güvence altına almalıdır. Bu nedenle evraklarınızın birer kopyasını bulundurun. Kutsal ziyaret sırasında pasaport ve kimliklerinize çok dikkat edin. Kaybolması ya da çalınması durumunda Arabistan’da yeni bir kimlik ve pasaport çıkarmakda zorlanabilirsiniz.
İbadet saatlerine dikkat edin. Bazı dönemlerde Umre de tıpkı Hac gibi kalabalık olabiliyor. Mekke ve Medine’nin kalabalık olduğu bir döneme denk gelirseniz eğer kafile başkanınızın ve hocalarınızın tavsiyelerini dikkate alın. Sabah namazından hemen önce, gece 12’den sonra ve gündüz 7’nin ardından Kabe ve Ravza’nın sakin olduğu saat dilimleridir. Kabe’nin boş olduğu bir diğer vakit de öğle namazından sonradır fakat o saatlerde havanın çok sıcak olması nedeniyle pek tavsiye edilmemektedir.
Dünyanın birçok yerinden milyonlarca Müslüman’ın ziyaret ettiği kutsal topraklarda dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da hijyen ve beslenmedir. Kabe’ye giderken tercihen maske takılmalıdır, çıplak ayakla yerlere basmamak adına tavaf sırasında giyilmek üzere yanınızda mutlaka çorap bulundurun. Yiyecekler iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Ayrıca bol miktarda sebze mevye tüketiminin yanı sıra günde en az 2.5 litre su içilmelidir.

Tavsiyelerden biri de iletişimle ilgilidir. Eğer Türkiye’de kullandığınız hattı yurt dışına açtırmadıysanız Kutsal topraklara gittiğinizde mutlaka hattınızı yurt dışına açtırmalısınız. Sevdikleriyle videolu ve sesli görüşme yapmak isteyenlere Whatsapp, Skype, Imo, Bip ve Telegram gibi uygulamalar önerilir.
Çevrenizle güzel ilişkiler kurmanız, ibadetinizi daha değerli kılacaktır. Dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar’la bir arada olup sohbet etmeniz, kardeşlik duygusunu geliştirir ve birlik duygusunu hissetmenizi sağlar. Dua ederken de tüm ümmeti düşünün. Hem kendiniz hem de tüm insanlık için dua etmeniz, içiniz ferahlatacaktır.
İhramlanma sırasında erkeklerin iç çamaşırı giyilmemesi nedeniyle Arabistan’ın sıcak ikliminde cildiniz için kokusuz vazelin ya da pudra bulundurulmalıdır. Ayrıca çoğu günler güneşli olacağı için güneş gözlüğü takınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir