All for Joomla The Word of Web Design

Muharrem Ayı ve Aşure Gününün Önemi

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’deTevbe sûresinin 36. ayetinde haram ayları ve bu aylardaki barışın evrenselliğini açıklamaktadır. Bu âyet-i kerîmede Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “Allah katında, Allah’ın koyduğu yasaya göre, gökler ve yerin yaradılışından bu yana kameri ayların sayısı on ikidir. Bu on iki aydan dördü haram aylardır. Siz bu aylarda (Rabbinizin buyruklarına aykırı giderek) sakın ha nefislerinize zulmetmeye kalkışmayınız…


AŞURE GÜNÜ’NÜN ÖNEMİ

İşte bu aylardan ilk de Muharrem Ayı’dır. “Şehrullai’l-Muharrem” yani Allah’ın ayı Muharrem olarak da bilinen bu kutlu ay, ilahi bereket ve feyzin, Rabbini ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Her yıl Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü “Aşure Günü”dür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharrem ayı en kıymetli günü de Aşure günüdür. Muharrem ayının birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Yüce Allah, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem‘in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh’un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus‘un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim’in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris’in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub‘un, oğlu Hazret-i Yusuf‘a kavuşması, Hazret-i Yusuf’un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb‘ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa‘nın Kızıldeniz’i geçmesi, Hazret-i İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü olmuştur.
Muharrem ayı ve Aşure günü, Hıristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Medine’ye hicret ettikten sonra orada yaşayan Yahudilerin de oruçlu olduklarını öğrendi. Peygamberimiz (S.a.v.) “Niye oruç tutuyorsunuz?” diye sordu. Onlar da, “Allah’ın İsrail oğullarını düşmanından kurtardığı bir gündür, Musa bu günde oruç tuttuğu için” dediler.

MUHARREM AYI BARIŞ AYIDIR

Muharrem Ayı aynı zaman da bir barış ayıdır. Rabbimizin Kur’an-ı Kerim‘de, üzerinde hassasiyetle durduğu dört haram yani barış aylarından biri de Peygamber Efendimiz’in açıklamasına göre Muharrem ayıdır. Bu itibarla Muharrem ayının Kur’an ve Sünnet’e dayalı bir ayrıcalığı vardır. Muharrem adı üzerinde insan ve hayvan haklarına saygı duyulması ve doğal bitki örtüsünün korunması gereken bir aydır. Bu ayda bize düşen görev; canlara ve mallara daha bir saygıdır. Can ve mal dokunulmazlığı üzerinde daha bir titremedir. Barış süreçlerimize bu ayda daha bir önem atfetmektir. Bu ayı bir taraftan barış dualarıyla geçirmeye çalışırken, diğer taraftan barış aktiviteleri olacak, sempozyumlara, panellere, radyo ve televizyon programlarına daha çok yer vermektir, böylece bu ayı halkımızın gündemine barış ayı olarak taşımaktır. İslam dininde barış ilkedir. Savaş, şartları gerektiğinde meşrudur ama geçicidir. Kur’an-ı Kerim’de haklar ve özgürlüklere saygı duyulması, hukuki ve sosyal adalet uygulamalarına önem verilmesi de barışın sağlanılabilmesi içindir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir