All for Joomla The Word of Web Design

Ramazan ayının anlam ve önemi

Hz. Selman’ın (r.a.) anlatımına göre; Şaban ayının son günü Hz. Peygamberimiz, Ramazan Ayı’nı şöyle hitap buyurmuştur:

“Ey insanlar! Büyük ve bereketli bir ay gölgesini üzerinize saldı”


Büyük ve bereketli ay, on bir ayın sultanı Ramazan’ın gölgesini üzerimize salmasına sayılı günler kaldı. Oruçlar tutulacak, dualar edilecek, iftarlar yapılacak, fitreler verilecek, bütün bir ay ibadet ile geçirilecek ve sonrasında tadını damağımızda bırakarak uzaklaşacak bizden. Peki, Ramazan Ayı’nı bu kadar özel kılan nedir?

RAMAZAN ORUÇ AYIDIR 

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun.

 (Bakara 185. Ayet)

Kur’an-ı Kerim’de de açıkça belirtildiği üzere; Ramazan ayı, oruç ibadetinin farz kılındığı aydır. Ramazan’ın her günü, Hz. İbrahim’den Hz. Muhammed’e kadar tüm peygamberlere görev kılınan Oruç ibadeti ile geçirilerek nefsimizi terbiye etmemiz gereken bir aydır

KUR’AN RAMAZAN AYINDA İNDİRİLMİŞTİR

Allah’ın, Hz. Muhammed’e (S.A.V) Cebrail (a.s.) aracılığı ile indirdiği son mukaddes kitap Kur’an-ı Kerim’dir. İslam’ın temel kaynağı, tüm Müslümanların yol göstericisi olan bu kutsal kitap, Ramazan ayında insanlığa indirilmiştir. Böylece on bir ayın sultanı Ramazan ayını bizim için özel ve mübarek kılan en önemli sebeplerden biri olmuştur.

RAMAZAN KUR’AN OKUNMASI GEREKEN AYDIR

Peygamber Efendimiz 23 yıllık vahiy sürecinde kendisine indirilen ayetleri, Cebrail ile karşılıklı olarak okurdu. Ramazan ayında mukabele okuma geleneğimizin temeli işte bu duruma dayanmaktadır. Müminler de bu sebeple her Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’i anlamak, yaşamak ve ilkelerini duyurmakla görevli olduğunun bilincinde, okumakla yükümlülük altındadır. Aynı zamanda bu yükümlülüklerini gerçekleştirirken, Kur’an-ı Kerim’in bizlere verdiği sorumlulukları gerçekleştirmeli ve yasaklarından kaçınmalıyız.

KADİR GECESİ, RAMAZAN AYINDADIR

Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gece olan Kadir Gecesi, bin ayda yapılabilecek hayırların sevabına erdirici ilahi rahmet gecesidir. Kadir Gecesi, Ramazan geceleri içinde hangi gece olduğu tam olarak bilinmediği için sadece 27. gece olarak düşünülmelidir. Ramazan ayının her gecesini, Kadir Gecesi olarak düşünmeli ve tüm gecelerimizi ibadet ile geçirmeliyiz.

RAMAZAN, FİTRE AYIDIR 

Ramazan ayı hoşgörü, bereket ve yardımlaşmanın ayıdır. Dini ölçülerimize göre maddi durumu iyi olan kimseler, Kur’an’ın ve Peygamberimizin pekiştirici emri gereği fitre vermek zorundadır. Dinimiz, zenginleri zekat ile verici konuma yükseltirken fitre ile de zenginlerin yanı sıra fakirleri de verici konuma yükseltmiştir.

İTİKAF, İBADET VE SEVAP AYIDIR RAMAZAN

Peygamber efendimiz Ramazan ayının son 10 günü, tüm dünyevi işlerden soyutlanarak Allah’a yönelir, günlerini Kur’an ve tefekkür ile geçirirdi. İ’tikaf denilen bu ibadet, tüm Müslüman alemi için Ramazan ayında öğütlenen bir görev olmuştur.

Ramazan ayında Allah rızası için yapılan tüm eylemler, Kur’an’ın bize müjdelediğine göre asgari on birim sevap verecektir. Peygamber Efendimiz de ayrıca Ramazan’da yaptığımız güzel amellerimize en az yetmiş kat mükafat verileceğini açıklamıştır.

RAMAZAN’DA UMRENİN HAC KADAR SEVABI VARDIR

Sahabi İbn-i Abbas (r.a.) anlatımına göre;

“Allah’ın resulü kocası ve oğlu hacca giden Ensari bir kadına ‘Niçin bizimle beraber sen de hac yapmadın’ diyerek sormuş, O da sahip oldukları iki deveden biri ile kocasıyla oğlunun hacca gittiğini, diğer deve ile ise yardımcılarının su taşıdığını beyan ederek, bineksizlikten hac yapmadığını bildirince Allah’ın Resulü ona şöyle emir buyurmuş:

“Ramazan ayı geldiğinde umre yap. Zira Ramazan ayında yapılan umrenin sevabı bu ayın bereketiyle haccın sevabına eşit olur”

Allah’ın Resulü bir diğer hadislerinde Ramazan’da yapılan umrenin sevabının kendisiyle beraber yapılan bir haccın sevabına denk olacağını bildirmektedir. Görüldüğü üzere her ne kadar umrenin belirli bir zaman aralığı olmasa da belirli dini önemi bulunan aylarda sevabının önemine hadislerde değinilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir