All for Joomla The Word of Web Design

Hac ve Umre Turu’nda dikkat edilmesi gereken sağlık bilgileri

Umre ve Hac Turları’nda dikkat edilmesi gereken sağlık bilgileri nelerdir? Umre ve Hac Turu’nda aşının önemi nedir? Umre ve Hac Turu’nda nasıl egzersizler yapılır? Umre ve Hac Turu’nda uyulması gereken genel sağlık kuralları nelerdir?


Her yıl milyonlarca Müslüman’ın Umre ya da Hac Turları vasıtasıyla kutsal toprakları ziyaret ederler ve manevi olarak bir doygunluğa ulaşırlar. Hac ve Umre yolcularının, otel, acente seçimi, rehber ve seyahat gibi dikkat etmesi gereken önemli hususların yanı sıra alınması gereken bazı önemli tedbirler de bulunmaktadır. Bu konunun başında da sağlık gelmektedir.

İLAÇ VE RAPORLAR

Mekke ve Medine’de sağlık merkezleri ve sık kullanılan ilaçlar bulunmakla birlikte, genellikle kullandıklarınızın aynısı olamayabilir. Bu yüzden sürekli kullandığınız ilaçların yeterli miktarda yanınızda olması gerekmektedir. Diyabet, hipertansiyon, kalp, kronik akciğer, romatizma, böbrek yetmezliği, kanser, damar, kronik sindirim sistemi, ruh ve kan hastalıkları için kullandığınız ilaçlar sürekli yetecek kadar yanınızda bulunması gerekmektedir. Ayrıca sağlık raporlarınız, reçete ve kronik hastalıklar, diyaliz, kemoterapi rapor ve evrakları da var ise yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

UMRE TURU’NDA AŞININ ÖNEMİ 

Umre ziyareti yapacak kimselerin, kutsal topraklara seyahat etmeden evvel belirli sağlık kurallarını uygulamak mecburiyetindedir. Gidilecek yerde çok fazla enfeksiyon bulunma riskine karşı kutsal topraklara gidecek kişilerin aşıları eksiksiz yaptırmış olması gerekmektedir. Umre sırasında ibadetleri yerine getirirken, herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşmamak için yolculuğa çıkmadan 10 gün önce “Menenjit Aşısı” mutlaka yaptırılmalıdır. Ayrıca doktorunuza danışarak “Grip” ve “Hepatit B” aşıları da yaptırabilirsiniz.

UMRE TURU’NDA YAPILAN EGZERSİZLER

Umre ziyaretinizde zamanınızı en verimli şekilde ibadetinize ayırabilmeniz açısında belli egzersizlere, umre öncesinde vakit ayrılmalıdır. Umre öncesinde mesafe ve sureyi her gün biraz daha artırarak yürüyüşler yapılmalı ve en az 1 saat süresince yada 5 km mesafeyi dinlenmeden, yürüyebilir hale gelinmelidir. Ayrıca yolculuk esnasında;

– Sürekli sabit oturmamalı ve ara sıra mümkün olduğunca dolaşılmalı,

– Ayak, diz, omuz, dirsek gibi eklemleri zaman zaman dairesel hareketler ile oynatılmalı,

– Bacağın diz ile ayak bileği arasındaki bölümü (baldır) sık sık ovalanmalı,

– Ara sıra bacaklar karın bölgesine doğru çekilerek bırakılmalı, ayaklar, gaza basılır gibi yapılarak bırakılmalı ve bu hareket sık sık tekrarlanmalıdır.

UYULMASI GEREKEN GENEL SAĞLIK KURALLARI

– Mescid-i Haram gibi kalabalık yerlerde maske takılmalıdır.

– Hapşırma, öksürme sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendil ile kapatılmalı, yoksa öncelikle kolunuz olmazsa eliniz ile kapatınız. Ardından hemen elin yıkanması ihmal edilmemelidir.

– Başkalarıyla öpüşmekten tokalaşmaktan çekinilmeli, kaçınılamayan durumlarda ise ilk fırsatta eller yıkanmalıdır.

– Ellerin her an yıkanamayacağı durumlar olabileceği için yanımızda alkolsüz ıslak mendil bulundurulmalıdır. Ayrıca her ortamda bulunamayacağı için yanımızda ufak sıvı veya katı sabun bulundurulmadır.

– Çıplak ayak ile dolaşılmamalı, çorap giyilmeli ve ortopedik terlik veya ayakkabı tercih edilmelidir. Terlik ile uzun süre yürünmemelidir.

– Dış ortamda şemsiye veya şapka/ takke ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

– Güneş altında fazla kalınmamalı, serin yerler tercih edilmelidir.

– Pamuklu bol kesimli ince giysiler ve pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.

– Diş protezi varsa, gece çıkardığınızda açıkta bırakılmamalı ve kapalı kaplarda saklanmalıdır.

– İlaçlar serin ve gölgede muhafaza edilmeli ve her zamanki vaktinde, dozunda alınmalıdır.

– İnsülin kullananlar, bacaklardan değil karın bölgesinden uygulama yapmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir