All for Joomla The Word of Web Design

CİN MESCİDİ

Bu mescid Harem-i şerif’in yaklaşık 2 km. kuzeyinde bulunan bir tepenin üzerinde yer almaktadır.


Peygamberimiz insanlara ve cinlere İslam’ı tebliğ etmek için gönderilmişti. Bu husus Kur’an-ı Kerim’de şu ayetle açıklanır: “Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım”(Zariyat, 56). Hz. Peygamber cinlere vahiy tebliğ etmek için Kur’an okumuştur. Onlar da okunan ayetleri dinlemiş, iman etmişlerdir. Peygamber efendimiz davet için gittiği Taif dönüşünde yol üzerinde bulunan Nahle Vadisi’nde namaz kılarken bir grup cin Kur’an-ı Kerim’i dinleyerek etkilendikleri nakledilmektedir.


Bir gün Abdullah b. Mes‘ûd’la birlikte Hacûn yakınlarında bir yere gittiklerinde kendisi tek başına bir yere gideceğini söylemiş ve toprağa bir çizgi çekerek Abdullah’tan bunu aşmamasını istemiştir. Daha sonra Hz. Peygamber yalnız ilerleyerek cinlere Kur’an okumuştur. Kaynaklarımızda Peygamberimizin cinlere Rahman, Fatiha ya da İhlas surelerinden birinin okuduğu belirtilmektedir.


Yüce Allah cinlerin Hz. Peygamber’in Kur’an’ını dinlediğini şöyle bildirmektedir:

“Resulüm! Hani biz cinlerden bir grubu Kur’ân’ı dinlemeleri için sana yöneltmiştik. Onlar Kur’ân’ı dinlemek için hazır bulundukları zaman birbirlerine ‘Susun!..’ dediler. Kur’an’ın okunması bitince de birer uyarıcı olarak kavimlerine döndüler.”(Ahkaf, 46/29)


Resûlullahın cinlerle buluştuğu mekânın meşhur olduğu, Mekke halkı her yıl zilhiccenin bitmesine üç gün kala akşam namazı vakti Ferhadiye’de toplanıyor ve geceyi burada geçirdiği anlatılır. 1662 burayı gören Faslı Ayyâşî de tepenin ağaçlık olduğunu ve üzerindeki düzlükte fakirlere yemek verildiğini aktarır.


Hz. Peygamber’in cinlere Kur’an okuduğu bu mekanda 18. yüzyıla kadar herhangi bir yapı yoktu. Ancak zamanla bu mekanda mescit inşa edilmiştir. 1700 yılında Mekke’ye gelen İbrâhim Ağa adlı mimar bu mescidi inşa etmiştir. O dönemde iki geniş cadde arasında kalan Ferhadiye’de yer altına kubbesiz ve minaresiz olarak tesis edilmişti. Caminin kuzey ve güney tarafı sekiz, batı tarafı on altı ve doğu tarafı on bir adım uzunluğa sahipti. 2000 yılında tamamen yeniden yapılan Mescid-i Cin yer üstündedir ve minareli modern bir cami görünümüne sahiptir. Bu mescide yakın olan Cennetü’l-muallâ ile birlikte Mekke’de ziyaret edilen önemli mekânlardan biridir. İsimleri mescidin duvarına yazılmış olan yedi cinin Peygamberimize bu mevkide biat etmeleri sebebiyle “Mescid-i bey‘a” da denilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir