All for Joomla The Word of Web Design

Üç ayların fazileti

“Üç Aylar” kameri takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar büyük bir manevi mevsimi oluştururlar. Ayrıca bu aylardan “Recep Ayı” Kur’an-ı Kerim’de dört haram aylar olarak geçen aylardan biridir.


Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de Tevbe suresinin 36. ayetinde haram ayları ve bu aylardaki barışın evrenselliğini açıklamaktadır. Bu âyet-i kerîmede Rabbimiz mealen şöyle buyurmaktadır:

Allah katında, Allah’ın koyduğu yasaya göre, gökler ve yerin yaradılışından bu yana kameri ayların sayısı on ikidir. Bu on iki aydan dördü haram aylardır. Siz bu aylarda (Rabbinizin buyruklarına aykırı giderek) sakın ha nefislerinize zulmetmeye kalkışmayınız…”

RECEP

Üç aylardan ilki ve Rabbimizin Kur’an-ı Kerim’de üzerinde hassasiyetle durduğu dört haram, yani barış aylarından biri olan “Recep” ayının öneminin daha net bir şekilde anlaşılması için öncelikle haram aylarını anlamak gerekmektedir. Kur’an’ın ifadesiyle, “Dört Haram Ay”daki “Haram” sözcüğü saygın/dokunulmaz anlamında kullanılmaktadır. Haram aylar birbirimizin canları ve mallarına saygı duymamız gereken, temel hak ve özgürlüklerin çiğnenmeyeceği aylardır. Hiç şüphe yoktur ki, bütün aylar can ve mal dokunulmazlığına riayet gereken aylardır. Ama bu dört haram ay, içinde düşmanlıklara hiç mi hiç yer verilmemesi; barışın öncelenmesi, şartlarına daha çok uyulması ve aktivitelerine daha çok yer verilmesi gereken aylardır.

Kur’an’a dayalı bir ayrıcalığı olan bu ayda bize düşen görev; canlara ve mallara daha bir saygıdır. Barış süreçlerimize bu ayda önem atfedilmektedir. Recep ayında üzerimize düşen görev; bir taraftan günlerimizi barış dualarıyla geçirmeye çalışmak, diğer yandan barış aktivitelerinin içinde bulunmaktır.

ŞABAN

Şaban ayının dikkati çeken temel özelliği, bu ayın Ramazandan sonra en fazla oruç tutulan ve tutulması gereken ay olmasıdır. Hz. Muhammed (S.A.V) bu ayda oruç ibadetine büyük bir önem verir ve müminleri de oruç ibadetine yönlendirirdi. Sebebini tam olarak bilmiyorsak da, aziz Peygamberimiz, Ramazan ayından sonra en fazla orucu Şaban ayında tutardı. Bunun için olsa gerektir, Şaban ayına Peygamberimizin ayı olarak isim verilir. Demek ki bu ay oruç ibadeti ile ön plana çıkması gereken aydır.

RAMAZAN

Üç aylardan en önemlisi Ramazan ayıdır. Ramazan ayı İslam’ın temel ana ibadetlerinden biri olan orucun tutulacağı aydır. Ramazan ayı, Kur’an’ın indirilmeye başlandığı bir ay olması cihetiyle, Kur’an’ın emirleri ve yasaklarının daha bir duyarlılıkla yaşanması, anlaşılarak okunmaya çalışılması gereken bir aydır.

Ramazan ayı, bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesini de içine alan bir aydır. “Fitre ayı” olan bu ayda sosyal yardımlaşmaya ağırlık verilmesi gerekir. Özellikle Ramazan’ın son on gününde kendinizi ibadete verebileceğiniz itikâf ayıdır. Ramazan ayı, yaptığımız güzel amellere, asgari 70 kat fazlasıyla mükâfat verilecek aydır. Böylesi özellikler taşıyan Ramazan ayına ne derece önem verilse pek tabi ki azdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir