All for Joomla The Word of Web Design

Hac çeşitleri nelerdir?

Şevval ve Zilkade ile Zilhicce’nin ilk 10 günü Kur’an’ı Kerim’in Bakara Suresi’nin 197. ayetiyle belirlenmiş Hac aylarıdır.

Hac aylarında, önce Umre yapıldıktan sonra yapılan Hacc’a Hacc-ı Temettü, Umre yapılmaksızın yapılan Hacc’a Hacc-ı İfrad ve bir ihramla umre ile birleştirilerek yapılan Hacc’a da Hacc-ı Kırdan denir.


Hacc-ı Temettü

Hz. Muhammed’in (S.A.V) Veda Haccı uygulaması ve öğütleri çizgisinde kurbanlık hayvanlarını Mekke dışından beraberlerinde getiremeyecek olan Hacı adayları için Hacc-ı Temettü tavsiye edilebilir. Hacc-ı Temettü yapacak kişi, Umresini yapıp ihramdan çıkar. Umreden sonra Mekke’de günlerini ibadetle geçirir. Daha önce ihrama girdiyse Arefe’den bir gün önceki Zilhicce’nin sekizinci Terviye günü sabah namazından sonra konakladığı yerden ihrama girer.

Haccın hangi türü olursa olsun, niyetin dışında, Hac için ihramlanma ile Umre için ihramlanma arasında hiçbir fark yoktur. Kişi Umre ihramına girerken yapılan işlemleri aynen yapar ve “Allah’ım! Hac yapmak istiyorum, kolaylaştır ve kabul buyur” diyerek niyet eder ve Telbiye duasını okur. İhramlandıktan sonra Mina’ya hareket eder. Mina’ya gitmeden doğrudan Arafat’a da çıkabilir.

Hacc-ı İfrad

İfrad Haccı yapan kişi Cidde üzerinden doğrudan Mekke’ye gidiyorsa Türkiye’de havaalanında veya uçakta ihramlanır. Önce Medine’ye gidiyorsa Medine’den karayoluyla Mekke’ye geçerken Zulhuleyfe denilen Mikat mahallinde ihrama girer. Uçakla intikal ederken ise havaalanında veya uçakta ihramlanır. İhrama girerken “Allah’ım! Hac yapmak istiyorum. Kolaylaştır ve kabul buyur” diyerek niyet eder ve Telbiye duasını okur.

Mekke’ye gelince, Kâbe’yi selamlama tavafı olan ve sünnet olan

Tavaf-ı Kudum’ü yapar. Sonra da ihramlı olduğu halde Mekke’de günlerini ibadetle geçirerek Arefe’den bir gün önceki Zilhicce’nin sekizinci günü Mina’ya gider.

Haccı-ı Kıran

Hacc-ı Kıran yapan kişi de aynen Hacc-ı ifrat yapan kişi gibi ihramlanır. Ancak o, Umre ile Haccı birleştireceğinden şöyle niyet eder:

“Allah’ım! Beraberce umre ve hac yapmak istiyorum. Kolaylaştır ve kabul buyur.”

Mekke’ye geldiğinde Umresinin tavafını ve sa’yini yapar. Ancak saçlarını keserek veya kısaltarak ihramdan çıkmaz. İhramlı olarak Mekke’de günlerini ibadetle geçirir. Zilhicce’nin sekizinci günü Mina’ya gider.

Umre ile olan ilgisi veya bağımsızlığı sebebiyle Hac üç sınıfa ayrılıyorsa da temelde birdir ve Hac, Zilhiccenin sekizinci günü Mina’ya çıkmakla başlar. Mina’ya çıkış sonrasındaki Hac görevleri de aynıdır. Üç tür Hac, fazilet yönünden birbirlerine eşittirler. Üstünlük Hac yapan kişinin ihlasının derinliğinden kaynaklanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir