All for Joomla The Word of Web Design

Kadir gecesi ve faziletleri

Yüce Allah, yarattığı bütün varlıklara merhametini gösterirken, insanlara karşı da lütufkârdır. Allah, Peygamberleri aracılığıyla kullarına emirlerini ve yasaklarını bildirmiş, ebediyet takdir ettiği insanlar için sonsuz cennetler yaratmıştır. Bunun içindir ki, Allah kendisine baş kaldırmış, kurallarına uymamış müminlerine ne kadar günahkar olurlarsa olsunlar tövbe imkanı sunmuş, onlara kapılarını açmıştır. Günahlar için tövbe istenilen en büyük ve verimli zaman olarak da Kadir Gecesi’ni bahşetmiştir.


KADİR GECESİ’NİN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

Kur’an-ı Kerim’de Kadir isimli bir sure yer almaktadır. Dini kaynaklarımıza göre Berat Gecesi ile ilişki kurulan Duhan suresinin ilk ayetleri de Kadir Gecesi ile alakalıdır. Bu surenin anlamı şu şekildedir:

“Biz Kur’an-ı Kadir gecesinde indirmeye başladık. Sana, Kadir Gecesi’nin nasıl bir gece olduğunu kim bildirip öğretebilir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır, daha değerlidir. O gece, Rablerinin koyduğu yasalara uygun olarak her bir iş ve olgu için melekler ve Rüh ile birlikte yükseklerden yer yüzüne inerler de inerler. O gece tanyeri ağarıncaya kadar tam bir esenliktir.”

Bu surenin anlamından da öğrenilebileceği üzere her yıl bağış ve bağışlama günü olarak kabul edilen Kadir Gecesi’nin 3 büyük hususiyeti vardır:

1- Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bin ayda kazanılamayacak sevaplar o gecede kazanılır. Bin ayda yapılan yakarışlardan daha çok sevap kazanılan ve bağışlanılan gecedir. Kadir Gecesi’nde yapılan dualar bin aya eşdeğerdir.

2- Kadir Gecesi; Rûh adlı meleğin yönetimindeki meleklerin, insan ve doğaya ilişkin görevlerle yeryüzüne indikleri gecedir.

3- Kadir Gecesi, Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gece olmakla da ihtişamlıdır. Kur’an, vahiy meleği Cebrail aracılığıyla bu gece indirilmeye başlanmıştır. İndirilen ayetleri okuma görevini yükleyen bu ilk vahiy ile birlikte, Hz. Muhammed’in Kıyamet Günü’ne kadar bütün insanlık için geçerli kalacak Evrensel Peygamberliği de başlamıştır.

KADİR GECESİ NE ZAMANDIR?

Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğuna dair net bir tarih olmamakla birlikte Ramazan’ın son 10 günü işaret edilmiştir. Bu günler içinde de tekli gecelerin aranması öğütlenmiştir. Peygamber Efendimiz de Ramazan’ın son 10 gününü Mescid-i Nebi’de kurdurduğu çadırda zikir ve dua ederek geçirmiştir. Asırlardır Ramazan ayının 27. gecesininde Kadir Gecesi olabileceği ihtimali unutulmamalıdır.

KADİR GECESİ’NDE NE YAPMALIYIZ? 

Ramazan’ın son 10 gününün Kadir Gece’si olabileceğine inanmalıyız ve bu inançla tövbe etmeliyiz. Kur’an-ı Kerim okumalıyız. İftar vermeliyiz. Akrabalarımız veya yakın dostlarımızdan dua almalıyız. Teravih namazlarını kaçırmamalı, sabah namazlarında cemaate katılmalıyız. Fitremizi bu son gecelerde ayırmalıyız. Hoşgörülü olmalı, hasta ziyareti yapmalı, selam vermeden teşekkür etmeye kadar insani değerleri ön planda tutan kucaklayıcı bir yapıda günlerimizi geçirmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir